Вероятно сте чували много съвети за най-добрия начин да намерите баланс

...
Вероятно сте чували много съвети за най-добрия начин да намерите баланс
Коментари Харесай

Вредни митове за баланса между работата и личния живот

Вероятно сте чували доста препоръки за най-добрия начин да намерите баланс сред професионалния и персоналния си живот. Множество специалисти и създатели по тематиката от дълги години пробват да намерят тайната формула, която да ни направи щастливи и задоволени по едно и също време от нашата кариера и от живота ни отвън офиса.

Някои от техните разкрития могат да бъдат извънредно потребни, до момента в който други са просто звук, който за жалост основава легенди, затрудняващи в допълнение намирането на баланс сред двете съществени сфери на живота. Ето и някои от най-често срещаните нездравословни легенди за салдото сред кариерата и персоналния живот, в които би трябвало да престанете да вярвате:

1. Митът за досадата от работата

В актуалното общество съществува схващането, че работата е нещо досадно и неприятно. Истината е, че даже и да не ви кара да ставате всяка заран с усмивка и неспокойствие да разберете какви прекарвания и трудности крие новия ден, вашата работа си остава значима и скъпа част от живота ви. В най-хубавият случай тя е ще ви носи задоволство и ще дава смисъл на живота ви, а в най-лошият ще ви оказва помощ да покривате потребностите на вашето семейство и да разполагате със средства за действия, които да ви разрешат да се развивате и да се радвате на живота. Няма причина да гледате на работата като на нещо отрицателно.

2. Митът за жертвите

Много полемики за салдото сред работата и персоналния живот опират до нуждата от някакъв тип жертви. Общоприетото схващане е, че човек не може да има всичко. Ако желаете да постигнете сериозен прогрес в кариерата си би трябвало да приемете, че ще прекарвате по-малко време с вашето семейство и другари.

В тази концепция има избрана доза истина, само че тя подценява обстоятелството, че е допустимо да постигнете всичко, което желаете от живота, само че не едновременно. С годините нашите цели се трансформират. Някои интервали от живота ни са по-тежки и натоварени от други. Много евентуално е при започване на вашата кариера да ви е било по-трудно да съчетавате отговорностите си в офиса с тези, които имате към вашето семейство. С напредъка във вашата кариера обаче вие се сдобивате с повече средства и власт, които да ви оказват помощ да намерите верния баланс. Това, което пробвам да кажа, е, че би трябвало да сте признателни за нещата, които имате сега. Винаги ще има време да осъществите фантазиите си, даже и да не може да имате всичко едновременно.

3. Митът за ясната граница сред професионалния и персоналния живот

Работата е неразделна част от пълноценния живот. Когато животът ви е под напрежение и сте изложени на огромни равнища на стрес всеки ден, може да си мечтаете за дълга отмора на уединен остров надалеч от света, която в никакъв случай да не свърши. Истината е, че това не може да бъде дейно решение в дълготраен проект. В поредност от извънредно забавни проучвания доброволци са били запитани дали биха траяли да работят, в случай че завоюват огромна сума от лотарията. През годините делът на хората, които са дали отговор на този въпрос с „ да “ е варирал сред 66% и 80%. Иначе казано, множеството хора биха траяли да работят даже и без да имат финансов тласък за това.

4. Митът за дефицита

От всички неправилни схващания, които могат да навредят на връзките ви с вашите сътрудници, концепцията, че няма задоволително работа за всички е може би най-опасаната. Истина е, че на множеството от нас най-малко един път ни се е налагало да се конкурираме с други хора за съответна позиция, която е мечтана от доста хора. Ако се фокусирате върху това обаче вие подминавате обстоятелството, че с изключение на този съответен пост съществуват още голям брой отлични работни места, които могат да ви обезпечат кариерното развиване, което желаете.

Истината е, че актуалният пазар на труда предлага повече благоприятни условия от по всяко време било - от вас зависи да се възползвате от тях. Веднъж щом започнете да виждате обилие от благоприятни условия там, където другите виждат дефицит, цялата ви настройка към света ще стане по-оптимистична.

5. Митът за съвършенство

Един от най-вредните легенди е концепцията, че съществува  „ съвършена “ работа или кариера и че това, което имаме сега не е задоволително.

Няма нищо неприятно в това да се стремите към нещо по-добро, само че човек може да бъде същински благополучен едвам когато се научи да цени това, което има. В противоположен случай никое достижение, колкото и да е грандиозно и велико, няма да бъде задоволително. Опитайте да мислите за актуалната си работа като за опция за учене и напредък, без значение дали сте на мечтаната позиция в кариерата си или сте в развой на търсене на по-добра опция.

6. Митът за „ скъпата ” работа

Съвременната известна просвета популяризира и подхранва концепцията, че работата на някои хора е доста по-ценна от тази на другите. Според мен това са нелепости. Всяка работа има достолепия и стойност. Наскоро разговарях с управител, който смяташе, че най-важната работа в неговата организация е тази на хората, които работят с претенциозните клиенти. Тези негови убеждения го караха да подценява напъните и заслугите на всички останали чиновници в офиса. Както може да си визиите, това не се отрази изключително добре на мотивацията и ангажираността на другите служащи. Истината е, че работата на хората, които дават отговор за директната връзка с клиентите, няма по какъв начин да се реализира без поддръжката на техните сътрудници от другите отдели на организацията. Всеки обособен чиновник способства за постигането на общите цели на компанията.

Митовете за салдото сред кариерата и персоналния живот могат да бъдат извънредно дезориентиращи и разочароващи, само че действителността е доста по-лесно разбираема и смислена: Работата и живота са две неразделни елементи от едно прекарване.

…………

Трейси Брауър , създател на Bring Work to Life by Bringing Life to Work: A Guide for Leaders and Organizations, за FastCompany.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР